Termékek Menü

Talajtakaró fóliák

A talajtakaró fóliák használatának legfontosabb előnye, hogy növelik a talaj hőmérsékletét, ezáltal javul a gyökérzet víz- és tápanyagfelvevő-képessége, ami gyorsabb növekedést biztosít. A talajtakaró fólia optikai tulajdonságait, mint elnyelő- és visszaverőképesség, áteresztőképesség, stb. a színe határozza meg. Éppen ezért leggyakrabban fekete fóliát alkalmazunk, ez elnyeli a beérkező napsugarakat, és az energiát hőátadás útján átadja a talajnak, így felmelegíti azt, nagyobb mértékben, mintha a sugarak közvetlenül a talajfelszínre érkeznének.

A fekete fólia nem engedi át a napsugarakat, így a gyomnövények sem tudnak fejlődni alatta. Az áttetsző talajtakaró fóliák, átengedik a napsugarak nagy részét, és bár így jobban felmelegítik a talajt, sajnos a gyomok is jobban növekszenek alattuk.

A talajtakaró fóliáknak legújabb generációja az un. fotoszelektív típus, ami egy fekete-áttetsző hibridet takar. A napsugárzásnak bizonyos részét, azt amelyik a gyomnövények növekedéséhez szükséges, elnyeli, a többit viszont átereszti. Így a gaz nem nő meg alatta, a talaj viszont annyira felmelegszik, mintha átlátszó fóliát használnánk.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír